Yüksek lisans, akademik kariyerini ilerletmek veya uzmanlık kazanmayı amaçlayan bireylerin lisans eğitimlerini tamamladıklarından sonra aldığı bir üst öğrenim programıdır.
Peki yüksek lisans nasıl yapılır, hangi sınava girmek gerekir, kimler yüksek lisans yapabilir? Sizler için bilgileri derledik.
Yüksek lisans için hangi sınavlara girmek gerekir? Adayların öncelikle Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ na ( ALES ) sınavına girmeleri gerekir. ALES sınavında adayların sözel ve sayısal yetenekleri ölçülür.
Ardından da adaylardan yabancı dildeki yeterliliklerini göstermeleri istenen YDS veya ona eşdeğer olan bir sınav sonucu istenir.
Kimler Yüksek Lisans Yapabilir?
Lisans mezunu olduktan sonra herkes yüksek lisans yapabilir. Belli bölümlerde not ortalaması şartı olabileceği durumu unutulmamalıdır. Başvuran adayların başvurdukları bölümlerin ve üniversitelerin özel koşullarını incelemesi gerekir.
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Tüm süreçlerden sonra kabul gören öğrenciler, çoğunlukla 2 yıl süren programda dersler alır ve bir tez hazırlar. Yüksek lisans, akademik kariyer hedefleyenlerin veya herhangi bir konuda uzmanlaşmak isteyenler için çok önemli bir adımdır.