Künye İletişim
Facebook
İstanbul
AÇIK
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Haberler Canlı Güncel Haberler Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmeli?

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmeli?

Kira sözleşmesi özellikle ev kiralayacak bireyleri yakından ilgilendiren unsurlar arasındadır. Hem ev sahibini hem de kiracıyı ilgilendiren kira sözleşmesi nasıl yapılır? Hangi unsurlara dikkat edilir? Detayları nelerdir, işte cevapları;

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmeli?

Kira sözleşmesi özellikle ev kiralayacak bireyleri yakından ilgilendiren unsurlar arasındadır. 

Hem ev sahibini hem de kiracıyı ilgilendiren kira sözleşmesi nasıl yapılır? Hangi unsurlara dikkat edilir? Detayları nelerdir, işte cevapları; 

Kira Sözleşmesi Nedir? 

Türk Borçlar Kanunu 299. Maddesinde yer alan Kira Sözleşmesi; kiraya verenin bir şeyin kullanılma hakkını ve kullanmayla birlikte ondan yararlanma hakkını kiracıya bırakması, kiracının da bu durum karşısında bir kira bedeli ödemesini üstlendiği sözleşmedir. Bu açıklamaya göre kira kontratı kiracı ile mülk sahibi arasında bir senet işlevi görmektedir. Kira sözleşmesi kiracı ile ev sahibi arasında şartların yanı sıra aynı zamanda mülk için genel koşulları da ifade etmektedir. 

Kira sözleşmesi iki tarafı da bağlamaktadır. Sadece iki tarafında istediği durumlarda karşılıklı feshedilebilir. 

İki taraf arasında çıkan anlaşmazlıktan dolay feshedilme kararını mahkeme kararı verir. 

Kira Sözleşmesinde Olması Gereken Bilgiler Nelerdir? 

Kira sözleşmesinin geçerli olup olmaması kanuna uygun şekilde hazırlanmasına bağlıdır. 

Mülk sahibine ve kullanıcıya belli sorumluluklar yükleyen kira kontratı temel olarak 3 ana maddeden oluşur. İlk bölümde malikin iletişim bilgileri, mülk cinsi ve açık adresi, son olarak kiralanan yerin içerisinde bulunan demirbaşlar yazar. 

Ayrıca kontratta son kısımda mülk sahibine ait banka bilgileri ve abonelik sayaç numarası gibi bilgiler eklenir. 

Bu bilgiler Kira sözleşmesinde mülk sahibi ve kullanıcı olacak kişinin T.C. kimlik bilgileri bulunur. İletişim bilgileri ve kimlik bilgileri eksiksiz girildikten sonra kira ile ilgili kısımlarla devam edilir.

 İkinci kısımda yer alan banka hesap numaraları bulunur. Mal sahibinin IBAN numarasına her ayın belli gün aralıklarında kira bedeli havale veya EFT yolu ile gönderilir. 

Burada banka hesabının mülk sahibine ait olması zorunlu değildir. Eşinizin adına bir banka hesabına da kira bedelini alabilirsiniz. Kiralanan mülkün ayrıntılı bir şekilde; 

Mahalle 

Sokak

Bina numarası 

Dairenin katı

Dairenin kapı numarası 

gibi bilgilerin kira kontratında yer alması gerekir. Adres teyidi yapmak resmi işlerde karşınıza çıkacak sorunların önüne geçer. Kira sözleşmesinde kira bedelinin nasıl ödeneceğine dair bilgiler yer alır. Kontratta kiranın aylık veya yıllık periyotlarla ödeneceği bilgisi mutlaka bulunur.

Ödeme günü de belirtildikten sonra kira bedeli hem yazı hem de rakamla belirtilmelidir. 

Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

kira-sozlesmesi-nasil-yapilir-nelere-dikkat-edilmeli

Kira sözleşmesi yaparken bazı unsurlara dikkat edilmesi iki tarafında haklarını koruma açısından oldukça önemlidir. 

Sözleşmede kira zammının hangi oranda ve ne zaman yapılacağının mutlaka bulunması gerekir. 

Bu olası bir belirsizlik durumunda önemlidir. Sözleşmede tarafların kişisel bilgilerinin eksiksiz ve hatasız girilmesi oldukça önemli bir diğer unsurdur. 

Kiralanan mülkün bulunduğu adres açık adres şeklinde olmalıdır. kat bilgisi, mahalle, sokak bilgisi ve kapı numarası yazmalıdır. Kira sözleşmesinin her sayfasında mülk sahibi ve kiracının imzası olacak şekilde imzalanmalıdır. 

İmzasız belgeler herhangi bir resmi geçerliliğe sahip değildir. Kira sözleşmesinde kiranın hangi bankaya ve hangi tarihte yatırılacağı bilgisi mutlaka yer almalıdır. 

Depozito ile ilgili bilgiler de kira sözleşmesinde yer almalıdır. Bu maddede depozitonun neden alındığı ve hangi şartlarda iade edileceği konusunda belirsizlikleri ortadan kaldırır. Kiracının evi teslim alırken tüm demirbaşları incelemesi gerekir. 

Aldığı şekilde teslim etmesi beklenir ve bununla ilgili demirbaşların sıralandığı bir madde mutlaka kira sözleşmesinde yer almalıdır. Kira bedelinin hem sayıyla hem yazıyla yazmasına dikkat edin. 

Sözleşmenin her sayfası da hem mülk sahibi hem kiracı tarafından imzalanmalıdır. Bir yıldan uzun sürecek kiralama durumunda bu mutlaka maddelerde belirtilmelidir. 

Kira Kontratı Nasıl Feshedilir? 

kira-sozlesmesi-nasil-yapilir-nelere-dikkat-edilmeli

Kira artışı ve kira kontratının b itiş süresine ilişkin tüm bilgiler mülk sahibi ve kiracı arasında bir hükme bağlanır. Her iki taraf için bağlayıcı olan kira sözleşmesi karşılıklı anlaşma durumunda feshedilebilir. Tek taraflı kira sözleşmesinin feshedileceği durumlarda bulunur. 

Türk Borçlar Kanunu’nun 331. Maddesine göre kira kontratında yer alan maddelere aykırı davranışlarda her iki tarafında sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkı bulunur. 

Bu durumda hak kaybının yaşanmaması için mahkemeye başvurulabilir. Mülk sahibi mağdur ise kiracının tahliyesi gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. 

Bu durumların yaşanmaması için kira sözleşmesine sadık kalmak oldukça önemlidir.

KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MasterChef Onur Üresin Kimdir ve Nerelidir?

MasterChef Onur Üresin Kimdir ve Nerelidir?