Künye İletişim
Facebook
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Haberler Canlı Güncel Haberler BM Güvenlik Konseyi'nden İsrail-Gazze Ateşkes Planına Destek

BM Güvenlik Konseyi'nden İsrail-Gazze Ateşkes Planına Destek

BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin önerdiği İsrail-Gazze ateşkes planını destekledi. Plan, tam ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını içerdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BM Güvenlik Konseyi'nden İsrail-Gazze Ateşkes Planına Destek
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD tarafından önerilen İsrail-Gazze ateşkes planını destekleme kararı aldı. Plan, “tam ve eksiksiz bir ateşkes”, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması, ölen rehinelerin cesetlerinin iadesi ve Filistinli mahkumların takası koşullarını ortaya koyuyor. Aralarında ABD'nin de bulunduğu 15 Güvenlik Konseyi üyesinden on dördü karar lehinde oy kullandı.
Rusya çekimser kaldı. Kararda İsrail'in ateşkes önerisini kabul ettiği belirtiliyor ve Hamas'a da bunu kabul etmesi çağrısında bulunuluyor. https://www.youtube.com/embed/NfCdk98XvMs Plan üç aşamadan oluşuyor ve çatışmalarda büyük ölçüde tahrip olan Gazze için büyük bir yeniden inşa planıyla sona erecek. Planın ilk aşaması kısa süreli bir ateşkesin yanı sıra rehine-tutuklu takasıyla ilgili. ABD'nin taslak karar metnine göre ikinci aşama “düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesini” ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini içeriyor. Üçüncü aşama ise enklavın uzun vadeli görünümüne odaklanıyor ve Gazze için çok yıllı bir yeniden inşa planı başlatacak. Pazartesi günkü karar, Başkan Joe Biden'ın İsraillilerin Gazze'de kalıcı bir ateşkesle sonuçlanacak üç aşamalı bir planı kabul ettiklerini söylemesinden haftalar sonra geldi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu kararın bazı bölümlerini kamuoyu önünde reddetti ve Hamas yok edilene kadar askeri operasyonlara devam etmeyi planladığını defalarca söyledi. Başkan Biden'ın eski adı Twitter olan X'teki hesabı kararın kabul edildiğini belirtti. Paylaşımda “Hamas ateşkes istediğini söylüyor,” denildi. “Bu anlaşma ciddi olduklarını kanıtlamak için bir fırsat.” ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise şunları söyledi: “Bugün barış için oy kullandık”. İngiltere Büyükelçisi Barbara Woodward ise Gazze'deki durumu “felaket” olarak nitelendirdi ve “acıların çok uzun süredir devam ettiğini” sözlerine ekledi. Woodward, “Tarafları bu fırsatı değerlendirmeye ve hem İsrail hem de Filistin halkı için güvenlik ve istikrarı garanti eden kalıcı barışa doğru ilerlemeye çağırıyoruz” dedi. 25 Mart'ta BM Güvenlik Konseyi ateşkes çağrısında bulunan bir kararı kabul etti. ABD daha önce benzer önlemleri veto etmiş olsa da Mart ayındaki kararı veto etmemişti. Netanyahu o dönemde yaptığı açıklamada ABD'nin ateşkesi rehinelerin serbest bırakılmasına bağlayan önceki tutumundan “vazgeçtiğini” söyledi. Çatışma Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 251 kişiyi rehin almasıyla başladı. Hamas tarafından yönetilen sağlık bakanlığı, İsrail'in saldırıya karşılık vermesinden bu yana Gazze'deki ölü sayısının 37,000'i aştığını açıkladı.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Görkem Gürlevik Kimdir ve Nerelidir?

Görkem Gürlevik Kimdir ve Nerelidir?