Hamas Lideri Yahya Sinvar Kimdir ve Nerelidir? Kaç Yaşında? Yahya Sinwar Kim?

Mecd Gücü'nün Kurucusu, Hamas Lideri Yahya Sinvar kim olduğu ve nereli olduğu? merak edilen Hamas'ın Gazze'deki siyasi büro başkanı kimdir? Yahya Sinwar kimdir? İşte detaylar...

Yahya Sinvar Mecd Gücü'nün Kurucusudur. Sinvar 29 Ekim 1962'de Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğdu. Yahya Sinvar 2024 yılına göre 62 yaşında.

Tamda İsmail Haniye gibi aslen İsrail'in 1948 tarihinde işgal ettiği topraklardaki Askalan (Aşkelon) şehrinden olup, yüksek öğrenimini ise Gazze İslam Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamlamıştır.

İsrail tarafından ilk defa 1982 senesinde tutuklanarak 4 ay boyunca hapis yatan Sinvar, 1985 senesinde "gizli örgüt kurmak "tan ikinci defa tutuklandı.

İsrail tarafından 1988 yılında tutuklanan Sinvar, dört kez ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı ve 23 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.

Hamas'ın 11 Ekim 2011'de Mısır aracılığıyla İsrail'le yaptığı esir takası anlaşmasının kapsamında serbest bırakılan Sinwar, ardından Hamas'ın siyasi bürosunun üyesi oldu.

Sinvar 2017 yılında Hamas'ın Gazze'deki siyasi bürosunun başkanı seçilen İsmail Haniye'nin yerine geçti.

Arap medyası Mayıs 2021'de Sinvar'ın bir İsrail hava saldırısından sağ kurtulduğunu bildirdi.

Hamas Lideri Yahya Sinvar

Mecd Gücü'nün Kurucusu Kimdir?

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın da ilk kurucularından biri olarak kabul edilen Yahya Sinvar, Hamas'ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak bilinen Mecd Gücü'nün de kurucusudur.

Hamas'ın güvenlik sorumluluğunu üstlenen Sinvar, medya basınlarında çok fazla yer almayan isimlerden biri olarak bilinmektedir.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başsavcısı Karim Khan geçtiğimiz Mayıs ayında yayınladığı bir videoda UCM'nin 1 No'lu Ön Yargılama Dairesi'nden Sinvar hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını istemişti.

İsrail, Hamas'ın yeni lideri Sinvar'ı 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun "bir numaralı sorumlusu" olarak ilan etti.

İLGİLİ HABERLER