Recai Kutan Kimdir ve Nerelidir? Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı 94 Yaşında Hayatını Kaybetti

Saadet Partisi'nin kurucusu ve eski Genel Başkanı Recai Kutan, 94 yaşında hayatını kaybetti. Türk siyasetinin önemli isimlerinden olan Kutan, Milli Görüş hareketinin öncülerinden biriydi. 1930 Malatya doğumlu olan Kutan, mühendislik eğitimi aldıktan sonra siyasete atıldı ve çeşitli hükümetlerde bakanlık yaptı.

Necmettin Erbakan'ın da yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Türk siyasetinin ekol isimlerinden Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Saadet Partisi'nin resmi X hesabından paylaşılan mesajda "Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağolsun" denildi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Recai Kutan'ın vefatı nedeniyle yayınladığı mesajda şunlar yer aldı, "Milli Görüş hareketinin duayenlerinden; ahlakı, kişiliği ve devlet adamlığıyla Türk siyasetinin saygın isimlerinden, ömrünü Allah'ın rızasına ve Türkiye'nin kalkınmasına adayan Recai Kutan ağabeyimizi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Rabbim onu rahmetiyle kuşatsın, mekânı cennet olsun" ifadelerine yer verdi. 

Recai Kutan

Mehmet Recai Kutan Kimdir ve nereli?

Mehmet Recai Kutan, 1930 yılında Malatya'da doğdu. 2024 yılına göre 94 yaşında. İlk, orta ve lise eğitimini Malatya'da tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1953 yılında Devlet Su İşleri'nde (DSİ) çalışmaya başladı. 

1969 yılında Türk Mühendislik Müşavirlik ve Müteahhitlik kurumunda genel müdür olarak görev yaptı. Daha sonra siyasete atılarak Milli Selamet Partisi'nin (MSP) genel başkan yardımcılığını üstlendi. 1977 seçimlerinde MSP'den Malatya milletvekili seçildi ve 1977 koalisyon hükümeti döneminde imar ve iskan bakanlığı yaptı. 

Necmettin Erbakan ve Reci Kutan

12 Eylül 1980 darbesi sırasında tutuklanarak dokuz buçuk ay cezaevinde kaldı. Askeri mahkeme tarafından da 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.Fakat yargıtayın kararı bozması sonrasında beraat etti. Tahliyesi'nin ardından 1983 yılında Refah Partisi'ne (RP) katıldı. 

RP'nin kapatılması üzerine de Fazilet Partisi'ne geçti. 2001 senesinde de Saadet Partisi'nin (SP) kuruluş çalışmalarında yer aldı ve genel başkanlık görevini üstlendi. 26 Ekim 2008 tarihinde de vazifesini Numan Kurtulmuş'a devretti.

İLGİLİ HABERLER