PKK'lı Çiğdem Aslan Kimdir ve Nerelidir? Halk Müziği Sanatçısı

PKK'lı olan Çiğdem Aslan'ın kim olduğu ve nereli olduğu merak ediliyor. Arslan İstanbul Havalimanı'ndan Avustralya'ya gitmek üzere iken ekipler tarafınca yakalandı. Peki, Çiğdem Aslan kimdir ve nereli? İşte detaylar...

Halk Müziği Sanatçısı, Çiğdem Aslan 1980 yılında İstanbul'da doğdu. 2024 yılına göre 44 yaşında. İstanbul Üniversitesi mezunu, Türkçe, Rumca, Kürtçe, Boşnakça, Bulgarca, Romence ve Ladino gibi birçok dilde ve bölgesel tarzlarda şarkılar seslendiren sanatçıdır.

Müzik kariyerine ise ailesinde başladı. Müziğin kültürün önemli unsurlarından biri olduğu Kürt-Alevi bir kökenden gelen sanatçı, kendi kültürünün zengin sesleriyle büyüdü ve daha sonra yavaş yavaş İstanbul'un ve ötesinin diğer sesleriyle tanıştı.

Çiğdem Aslan Resmi

İstanbul Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı eğitimini alıp ve okurken düzenli olarak Rebetiko, Sefarad ve Türkiye'nin diğer etnik müziklerini icra etti.

Müzik eğitimi için Londra'ya taşınan Çiğdem Aslan, Goldsmith Üniversitesi'nde müzik eğitimi alarak kariyerine yeni bir boyut kazandırdı. 1964 senesinde kurulan Dunav Balkan Band, SOAS Rebetiko Band ve ödüllü She'kookh gibi gruplarla birlikte sahne almaya başladı.

Anadolu'nun farklı yörelerinden türküler seslendiren sanatçıya kopuz/bağlamada Tahir Palalı ve meydan davulunda kendisi eşlik ediyor.

2003 yılından bu yana Londra'da yaşayan Çiğdem Aslan, Asphalt-Tango Records çıkan eleştirmenlerce beğenilen 'Mortissa' (2013) ve 'A Thousand Cranes' (2016) albümlerini yayımladı. Yaptığı her iki albüm de 1930'lardan itibaren Küçük Asya ve Yunanistan'dan Rebetiko ve Smyrna şarkılarına odaklanmaktadır.

Çiğdem Aslan Mavi Renk

Albümler The Guardian, NPR, Songlines, fRoots, Evening Standard, New York Music Daily gibi dünyanın dört bir yanından harika eleştiriler aldı ve Dünya müzik listelerinde ilk ona girdi ve aylarca o listede kaldı.

'Mortissa', Roots ve Songlines dergisi tarafından 2013'ün en iyi albümlerinden biri olarak seçildi ve Crocus'u Songlines Müzik Ödülleri 2014 için 'en iyi sanatçı' kategorisinde aday gösterdi ve kısa listeye aldı.

Mortissa 2014 yılında prestijli “Preis Der Deutschen Schallplattenkritik / Alman Plak Eleştirmenleri Ödülü ”nü en yüksek puanla kazandı.

Çiğdem Aslan, işbirlikleri, Avrupa turneleri ve kültürel radyo ve TV programları için büyük talep görüyor.


PKK Militanı Çiğdem Aslan Nasıl Yakalandı?

PKK/KCK'nın Avustralya yapılanmasında faaliyet gösteren Çiğdem Aslan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şubesi'nin ortak operasyonuyla İstanbul Havalimanı'nda yakalandı.

MİT tarafından uzun zamandır takip edilen Çiğdem Aslan, Avustralya'da örgüt adına düzenlenen eylem ve etkinliklere katılmıştı. Örgütün üst düzey mensuplarıyla bağlantıları bulunan Aslan'ın faaliyetleri titizlikle izlenmeye devam edildi.

Çiğdem Aslan PKK

Yapılan incelemeler sonucunda Aslan'ın İstanbul Havalimanı'ndan Avustralya'ya gitmek üzere olduğu tespit edildi. Bunun üzerine MİT ve İstanbul TEM ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla Çiğdem Aslan yakanarak gözaltına alındı.

Mahkemeye sevk edilen Çiğdem Aslan çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yaptığı Performansları:

Elbphilarmonie, Hamburg

Opera de Rennes, France

Royal Albert Hall, London

Palau de la Musica, Valencia

Concertgebouw, Amsterdam

WOMAD (UK & Spain)

Festival Au Fil Des Voix, Paris

Glatt&Verkehrt Festival, Krems

Mawazine Festival, Morocco

Les Nuits de Fourvière, Lyon (FR)

Førde Festivalen, Norway

TFF Rudolstadt, Germany

Palace of Arts, Budapest (HU)

Sziget Festival (HU)

Southbank Centre, London

Barbican, London

Jazz Cafe, London

Cadogan Hall, London

Pergamon Museum, Berlin

Gasteig, Munich

Union Chapel, London

Loose Ends, BBC Radio 4

Cerys on 6, BBC Radio 6

Traumzeit Festival, Duisberg (DE)

Snape Proms, Aldeburgh (UK)

World on Three, BBC Radio 3

Warsaw Cultural Festival, Warsaw (PL)

Buskers’ Bern, Switzerland

Radio France, Paris

Jewish Culture Festival, Krakow (PL)

Libèration, France

Polish Radio, Warsaw (PL)

Boğaziçi Üniversitesi, Istanbul (TR)

Salam Orient Festival (AU)

Budapest Ritmo, (HU)

Sargfabrik (AU)

İLGİLİ HABERLER