Sokak Köpeklerine Yönelik Yeni Yasa Meclis’ten Geçti

TBMM, başıboş sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifini kabul ederek yasalaştırdı. İşte detaylar...

TBMM, başıboş sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifini kabul ederek yasalaştırdı. Yeni düzenlemenin içeriğinde, sokak köpeklerinin toplanarak bakımevlerine alınması, kısırlaştırılıp sahiplendirilmesi gibi maddeler yer alıyor. 

İnsan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturan, bulaşıcı hastalığı bulunan canlılara, veteriner hekim kararıyla ötanazi uygulanmasına karar verildi. Belediyeler, sahipsiz köpeklerin toplanması ve bakımevlerinde rehabilite edilerek sahiplendirilmesi için sorumluluk alıyor. 

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 2 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Kanunla, sahipsiz sokak canlılarının sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu getirildi. "Yakala-kısırlaştır-sal" yöntemi kaldırılarak, bakımevlerinin tanımı güncellendi. 

Sahipsiz ve güçten düşmüş olanlar bakımevlerinde rehabilite edileceği maddelerde yer aldı. Sahiplenileceği zamana kadar bakımevlerinde muhafaza edilmesi kararı bildirildi. 

Belediyeler, sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesini teşvik ederek, eğitim çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. sokak canlılarına yapılacak ötanazinin, sadece tıbbi gerekçelerle değil, insan ve hayvan sağlığı için tehlike teşkil eden durumlarda da uygulanabileceği açıklandı.

İLGİLİ HABERLER