Öğretmene Şiddet Sonrası Sıcak Gelişme! Öğretmenlerin Haklarını Koruyan Kanunlar Geliyor!

Eğitim-Bir-Sen’den teklif geldi. Öğretmene şiddet sonrası sıcak gelişme! Öğretmenlerin Haklarını Koruyan Kanunlar Geliyor!

Öğretmene şiddet sonrası sıcak gelişme! Son günlerde yaşanan öğretmene şiddet olayları artarken son yaşanılan öğretmen cinayeti artık bardağı taşırdı. 

Öğretmenlerin haklarını koruyan kanunlar geliyor! 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yaşanan cinayet olayının ardından Öğretmenlik Meslek Kanunun TBMM’ye geleceğini söylemişti. Eğitim-Bir-Sen öğretmenlerin sesi oldu ve bu defa kanunun öğretmenleri gerçekten korumaya ve onların beklentilerini karşılamaya yönelik olması gerektiğini ifade etti.

Son günlerde ses getiren ve çok tepki toplayan mülakat uygulaması da öğretmen adaylarını oldukça etkiledi. Özellikle sınav sonucunun %50, mülakatın %50 etkilemesi öğretmenlerin motivasyonunu oldukça düşürdü. 

Öğretmene Şiddet Sonrası Sıcak Gelişme! 

Tüm bu sorunların öğretmenlerimizin adını hak eden bir meslek kanunu altında toplanması gerektiğini savunan Eğitim-Bir-Sen’e göre bu kanunlar başlıca şöyle olmalıdır:

  • Adından öte içeriğinde öğretmenlik mesleğini düzenlemeli, öğretmenliğin hak, yetki, görev ve sorumluluklarını öğretmen özerkliği ve öğretme özgürlüğü ekseninde ele almalı,
  • Kamu vicdanında karşılığı olmayan, ürettiği sosyal maliyet telafi edilemeyen, öğretmen adayından çok mağdur üreten, öğretmen atama sürecindeki mülakata yer verilememeli,
  • Eğitimciye yönelen şiddete karşı faili cezalandıran ve caydıran yaptırımlar ve tedbirler getirilmeli,
  • Sözleşmeli öğretmenliği ortadan kaldırarak öğretmen istihdamının kadrolu öğretmenler atanması suretiyle gerçekleştirilmesini esas almalı,
  • Sözleşmeli öğretmenlere mazerete ve isteğe bağlı yer değişikliği hakkı tanımalı,
  • Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim kurumu yöneticileri ile öğretmenlere ödenecek net aylık ücret ile ek ders ücretinin, resmi okullarda görevli dengi yönetici ve öğretmenler için tespit edilen miktardan az olamayacağını garanti etmeli gibi birçok öğretmen ve idareci hakkını aramaya yönelik kanunlar yer almaktadır.
  • Eğitimciler tasarruf adı altında yer alan tedbirlere kurban edilmemelidir! Kanun detaylarını Eğitim-Bir-Sen resmi sitesinden öğrenebilirsiniz.
İLGİLİ HABERLER