İstanbul Limon Fiyatları Üretici ve Tüketiciyi Nasıl Etkiliyor? 2024

Limon fiyatlarında en çok artış sağlayan limon oldu. Peki, üretici ve tüketiciyi nasıl etkiliyor? İstanbul ücretliler geçinme Endeksi'nde limon fiyatı yüzde kaç arttı? İşte detaylar...

İstanbul Ticaret Odası'nın Temmuz ayına ilişkin İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'nde yer alan 242 adet ürün arasında fiyatı en fazla artan ürün de limon oldu. Bu endekse göre Temmuz ayında limonun fiyatı yüzde 53,34 oranında arttı.

Uyarılar Yapıldı

Geçen yıla göre yüzde 76'lık bir artış olması uyarılara neden oldu. Bu yüksek rekolte karşısında Adana, Mersin ve Hatay'daki çeşitli ticaret ve ziraat odaları ile çiftçi birliklerinin de aralarında bulunduğu 23 sivil toplum kuruluşu "narenciye krizine" karşı uyarıda bulunmuştur. 

Limon

Üretici ve Tüccarlar Ellerindekini Satamıyor

Doğan, geçtiğimiz piyasa döneminde hava şartlarının elverişli gitmesi sonucu rekoltenin bir önceki yıla göre arttığını ancak üretici fiyatlarının düşük olması nedeniyle üretici ve tüccarın ellerindeki limonu satamadığını ve limonun dalında kaldığını, bu nedenle 2023'ten 2024 yılına kadar depolara daha az limon girdiğini söylüyor. 

Doğan, aynı dönem içerisinde mevsimlik tarım işçisi sıkıntısı yaşadıklarını ve bu nedenle depolara giren limonların bir kısmının çürüdüğünü belirtiyor. 

İLGİLİ HABERLER