İran'da Başörtüsü Takılmayan Kadınlar "Tedavi": Psikologlar İsyan Etti!

İran, başörtüsü takmayan kadınlar için Tahran'da "kurtuluş kliniği" açacağını duyurdu. Bu karar, psikiyatri uzmanlarından sert tepki çekti. Uzmanlar, başörtüsü takmayı reddetmenin hastalık olmadığını, kişisel bir tercih olduğunu belirterek, kliniğin psikolojinin kötüye kullanımına örnek teşkil ettiğini savundu.

İranlı bir yetkili, zorunlu başörtüsünü reddeden kadınlar için Tahran'da yeni bir klinik açmayı planladıklarını açıkladı. İran'da başörtüsü takmayı reddeden kadınlara psikolojik destek verilecek.

Tepkilerle Karşılanan Yeni Klinik

İranda Başörtü

İyiliğe Emretme ve Kötülükten Sakındırma Birimi, Kadın ve Aile Dairesi Başkanı Mehri Talebi Darestani, yaptığı açıklamada, devletin başörtüsü kurallarına uymayan kadınlara psikolojik destek sağlamak amacıyla başkentte bir klinik kurmayı planladıklarını belirtti. 

Darestani, bu kliniğin, İran'ın zorunlu başörtüsü yasalarını desteklemek üzere kurulacağını ve "başörtüsünün çıkarılması" konusunda bilimsel ve psikolojik destek vereceğini ifade etti. Kliniğe katılımın gönüllü olacağını vurgulayan Darestani, özellikle genç nesil ve sosyal/İslami kimlik arayışındaki kadınlara yönelik bir hizmet sunmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Bu açıklama, kısa süre önce üniversite kampüsünde başörtüsü protestosu yapan ve psikiyatri hastanesine yatırılan bir kadının olayının ardından geldi. Psikiyatri uzmanları ise bu karara sert tepki gösterdi.

PSİKİYATRİSTLERDEN KARARA SERT TEPKİ

İran Psikiyatri Derneği'nin de aralarında bulunduğu birçok kuruluş, ortak bir bildiri yayınlayarak, başörtüsü takmanın veya takmamanın sosyal ve kültürel bir tercih olduğunu, tedavi gerektiren bir hastalık olmadığını vurguladı. 

Bildiride, "klinik" ve "terk" kelimelerinin kullanımının, başörtüsü kurallarına uymayan kadınları ruhsal bir sorun sahibi gibi gösterdiğini, bunun da psikolojinin kötüye kullanımı olduğunu belirttiler. Bu durumun, hastalık damgası yemelerine, sosyal dışlanmaya ve psikolojik hizmetlere olan güvenlerini kaybetmelerine yol açabileceği vurgulandı. 

Bu kararın insani ve ahlaki açıdan ciddi sorunlar yarattığı ifade edildi.

İran Psikiyatri Derneği Başkanı Dr. Hamid Purşerifi de, bu tür projelerin psikolojinin kötüye kullanımı olduğunu ve insanların başörtüsü takma kararlarının ruh sağlığıyla hiçbir ilgisi olmadığını, tamamen kişisel bir tercih olduğunu belirtti. 

"Tedavi" kelimesinin kullanılmasının, psikolojik hizmetlere olan güveni zedelediğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER