Hayvanları Koruma Kanunu’nda 3 Madde Kabul Edildi: Peki Bu Maddeler Hangileri?

Hayvanları Koruma Kanunu’nda düzenleme için verilen kanun teklifi mecliste görüşülmeye devam ediyor. Yapılan açıklamaya göre Hayvanları Koruma Kanunu’nda 3 madde kabul edildi. İşte detaylar.

İnsanları, hayvanları güvenli ve ıstırap çekmeden korunmalarını mağduriyeti önlemeyi amaçlayan kanun mecliste görüşülüyor. 

AKP ve MHP oyları ile kanun değişikliğinde ilk üç madde onay aldı. Kedileri henüz kapsamayan kanunda öncelik özellikle sokak köpekleri üzerinde tutuluyor. 

Teklifte dikkat çeken ve kabul edilen maddeler şu şekilde: 

Kayıt Şartı Geliyor 

Var olan yasa da sahipsiz hayvan tanımı var ama sahipli hayvan tanımı bulunmuyor. Sadece evcil ve kontrollü hayvanlar olmak üzere açıklama bulunuyor. 

Sahipsiz hayvan tanımında barınma yeri olmaması, sahibi ve ev sınırları dışında bulunan doğrudan denetim altında bulunmama şartı aranıyor. 

Evcil hayvan ise insan tarafından eğitilmiş olarak açıklanıyor. Kontrollü hayvan ise; kişi, kurum tarafından sahiplenilen bakımları/aşıları düzenli yapılıp kayıt altına alınmış ev hayvanı olarak görülüyor. 

Tüm bunların sonucunda kedi ve köpeğin sahipli olabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı verilerinde olması gerekiyor. 

Yakala-Kısırlaştır-Sal Artık Yok! 

Sokak köpekleri için yakalayıp kısırlaştırma daha sonra sokaklara bırakma devri sona eriyor. 

Sahiplenme Şartı Var 

Köpeklerin bir bakımevinde sahiplendirilene kadar bakılması hedefleniyor. Bakım evi dışında bir hayvana sadece yasal sorumluluk alınıp bakılıyor. 

Sahipsiz Hayvanlara Yaşam Desteği Yok! 

Skandal ve tepki çeken maddelerden birisi haline geliyor. Evcil hayvanların türüne bakılmaksızın özgürlüğe sahiptir. Sahipsiz hayvanlar gibi yaşamaları desteklenmelidir maddesi kaldırılıyor!

İLGİLİ HABERLER