Fitch Çinli Otomobil Vergileri Hakkında Konuştu: Pazarı Etkilemez

Avrupa Birliği ithal araçlara ek vergi getirebilir. Araç piyasasının bu vergilere vereceği tepki ise merak uyandırıyor.

AB yerli üretimi desteklemek amaçlı ithal araçlara ek vergi getirebilir. Bu vergiler araç piyasası üzerinde negatif bir hava oluşturuyor. 

Ancak uzmanlar bununla beraber ek vergi kapsamındaki araçların ise risk barındırmadığı görüşünde.

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre ek vergi kapsamındaki araçlar 2023 satışının yalnızca %4’üne tekabül ediyor. Bu kapsamda Avrupa birliği üreticiyi desteklemekten çok Çin’den gelen malları boykot etmek istiyor uyarısı da açıklamalar arasında. 

Bu şekilde AB dışa bağımlı hale gelmeyi engellemeye çalışmakta ve kendi üretimine öncelik vermeye çalışmakta. 

fitch-cinli-otomobil-vergileri-hakkinda-konustu-pazari-etkilemez

Pazar payı çok düşük ek vergilerin etkisi piyasayı etkilemez! 

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre ek vergi kapsamındaki araçların satış oranının piyasada aşırı düşük olması iç piyasayı etkilemeyecek. 

Bu etki yalnızca aracı firmaları ve Çin’den taşıma yapan firmaları etkileyebileceği belirtiliyor. Bu uygulamaların dünya çapında yaygınlık göstermesi ülkeler arasında git gide artan bir trende sebep olmaktadır. 

Bu şekilde ülkeler yerli üretimlerine satış sahası açmayı planladıkları düşünülmektedir. Ülkeler kendi teknolojilerini oluşturmak istemekte ve herhangi olumsuz bir duruma karşı da hazırlıklı olmak istemektedirler. 

Bu şekilde başka ülkeler ile yaşanan veya dünya çapında etkisini gösteren krizlerden daha az zararla çıkmak istemektedirler. Bu uygulamaların yakın zamanda daha da yaygınlaşacağı da uzman görüşleri arasında yer almaktadır.

İLGİLİ HABERLER