Ehliyette Üst Yaş Krizi: Bu Yaşı Geçenler Araç Kullanamayacak

Türkiye’de araç sürücülerini yakından ilgilendiren haber! Yeni düzenlemelere göre artık o yaşı geçenler araç kullanamayacak!

Yeni düzenlemelere göre artık belirli bir yaştan sonra araç kullanımı yasaklanacak. Üst yaş sınırının uygulanması birçok kişiyi yakından ilgilendirecek ve bu düzenleme trafikteki sürücü profiline yeni bir şekil verecek. Son yıllarda ticaret hacmindeki artış nedeniyle ticari araç kullanımı yaşı geçici olarak 69’a yükseltildi.

Bu düzenleme 2024 sonuna kadar uzatıldı. Ancak artık 69 yaşına giren sürücüler ticari araç kullanma haklarını kaybedecekler. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde belirtilen şartlara göre ticari taşıma faaliyetlerinde görev alacak şoförlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerektiğini ve büyük otobüs şoförlerinin en az 26 yaşında en fazla 66 yaşında olmaları gerektiğini ifade etti.

Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Aralık 2023’te yaptığı geçici düzenlemeyle yaş sınırı 69’a yükseltilmişti. Bu düzenleme Kahramanmaraş’taki deprem sonrası sürücü eğitimlerinin aksaması ve yeni sürücü arzının yetersiz kalması nedeniyle 2024 sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. 

68 yaşını tamamlayıp 69 yaşına giren sürücülerin üzülerek de olsa ticari araç kullanma haklarını kaybedeceklerini ve başka bir iş aramaları gerektiğini dile getirdi. 

Ayrıca 65 yaşını dolduran kişiler için 3 yılda bir zorunlu ehliyet yenileme dönemi başlıyor. 80 yaşını dolduran sürücüler için ise risk arttığından bu süre 2 yıla düşürülüyor.

İLGİLİ HABERLER