BES İptal Etmeden İyi Düşünün: Artık Kredi Alabileceksiniz!

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) yararlanan katılımcılar, sistemdeki birikimlerini teminat olarak göstererek kredi kullanabilecek.

Bireysel emeklilik sisteminde yer alanlar, buradaki birikimlerini alacağın devri yolu ile teminat gösterebilecek. Gösterilen teminat ise ilgili kişilerin çok daha rahat ve hızlı bir şekilde banka kredilerine ulaşmasını sağlayacak. 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu olan SEDDK tarafından bu konuya ilişkin yönetmelik 28 Eylül 2023’te çıkarılmıştı.

Yönetmelikteki usul ve esaslara göre uygulama Haziran ayında başladı. İlgili yönetmeliğe göre BES hesaplarındaki devlet katkısı haricindeki miktar teminat olarak gösterilebilecek. Teminat olarak gösterilen miktar bankaların kontrolüne geçecek ve farklı bir fona devredilmeyecek. 

Bankalar, çekilecek kredinin %20 fazlasını teminat olarak isteyecek. Teminatlar banka tarafından müşterilerin seçecek emeklilik yatırım fonuna aktarılacak ve burada değerlendirilecek. 

Kredinin ödenmemesi durumunda banka alacağını buradan karşılayacak. Kredi ödendikten sonra ise fondaki miktar serbest bırakılacak ve müşterileri bu fonu diledikleri gibi kullanabilecek. 

BES birikimlerini teminat olarak gösterilmesine imkan veren düzenleme, BES katılımcılarının hak kaybına uğramasını engelleyecek. Böylece katılımcılar hak kaybı yaşamadan BES birikimleri ile kolay kredi kullanabilecek. 

İLGİLİ HABERLER