Financial Times Duyurdu: Reel Faiz Türkiye’de %20’ye İnecek!

İngiliz Financial Times tarafından yapılan incelemeye göre reel faiz Türkiye’de %20’ye inecek. Türkiye geri döndü başlığıyla duyurdukları açıklama detayları bu haberde!

Dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Financial Times, Ashmore Group tarafından ele alınan bir araştırmayı yayınlandı. 

Türkiye üzerinden yapılan analizde Türkiye pazarında tekrar yatırım yapılabilir yorumunda bulunuyor. Yalnız açıklama ve araştırmalar bununla kalmıyor. 

Mehmet Şimşek’in göreve başlaması ve ekonomide meydana gelen değişimler ile geleceğe dair yorum yapılıyor. Türkiye ekonomisi için ‘geri döndüler’ şeklinde açıklama yapan dergide farklı tahminlerde bulunuyor. 

Enflasyon Hızla Düşüyor 

Mart-Temmuz 2023 tarihleri arasında %38 oranında TL’nin değer kaybetmesi değişik politikalara sebep oldu. Politika faizini kademeli olarak yükselten Merkez Bankası %8,5’tan %50’ye yükselmeyi hayata geçirdi. 

Kredilerin sıkılaştırılması ve alınan diğer tedbirler enflasyonu düşürüyor. Araştırmada bu enflasyon düşüşüne değiniliyor. Gerileme görüldüğü tespit edilirken Haziran 2024 itibarıyla aylık %1,6 bazda faiz açıklanıyor.

Reel Faizler %20 Oranına Çekiliyor 

Yıllık bazda enflasyonun %21,6 olmasına değinen araştırmada uzmanlar ‘yeni normal’in geleceğini vurguluyor. 

Enflasyon bu seviyelerde istikrarlı hale gelirse reel faizlerin değişmesi hedefleniyor. Benzer şekilde ilerleme kaydedildiği takdirde reel faizlerin %20’ye düşeceği yorumu yapılıyor.

İLGİLİ HABERLER