Emekli Zam Farkı Ne Zaman Ödenecek?

TBMM Genel Kurulu torba yasayı kabul etti. Emekli zam farkı ne zaman ödenecek? İşte detaylar...

TBMM Genel Kurulu, ekonomik program çerçevesinde hazırlanan ve vergi yasalarında değişiklik yapan torba yasa teklifini kabul etti. Teklif içeriğine göre, en düşük emekli maaşı 12.500 liraya çıkarıldı. 

Yasaya eklenen maddeyle sendikalı memurlara 641 lira toplu sözleşme ikramiyesi verilmesi bekleniyor. Vergi düzenlemeleriyle yaklaşık 200 milyar lira gelir elde ediliyor. 

En Düşük Emekli Maaşına Zam Yapıldı

Milyonlarca emeklinin beklediği düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarıldı. Yapılan düzenlemeden 3 milyon 703 bin emekli yararlanabiliyor. 

Artıştan kaynaklanan 2 bin 500 liralık farkın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasayı onaylaması sonrası emeklilerin hesabına yatıralacağı bildirildi. 

Harç Bedellerinde Artış

Yurtdışı çıkış harcı bedeli 150 liradan 500 liraya yükseltildi. Bu artışların her yıl güncel bir şekilde devam etmesi bekleniyor. Küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetlerinden yüzde 15 asgari kurumlar vergisi alınıyor. 

Serbest meslek kazançları ve ticari kazançlar için belirli zamanlarda hasılat tespit edilip, beyanlarla uyumsuzluk durumunda izaha davet uygulanıyor. Başkasına ait kredi kartı ve POS cihazı kullanımında özel usulsüzlük cezasının 3 katı olarak uygulanacağı belirtildi. 

Cezanın toplamı bir takvim yılında 20 milyon lirayı aşmaması gerekiyor. Kayıt dışı faaliyetlerde vergi cezası artırımlı uygulanıyor. Faturasını almayan vatandaşlara 5 bin lira para cezası verileceği de ifade edildi. 

5 Puanlık Destek Pirimleri Kaldırıldı

EYT kapsamında emekli olanların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılıyor. Deprem nedeniyle yabancı devlet kurumlarından gelen yardımlara KDV istisnası sağlanacağı ifade edildi. 

Serbest bölgelerdeki vergi istisnası kaldırılıyor. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2.25 olarak belirleneceği açıklandı.

İLGİLİ HABERLER