Borsada Son 2 Yılın Rekoru Kırıldı! %40 Duvarı Aşıldı!

Borsada son 2 yılın rekoru kırıldı! Gerçekleşen yabancı yatırımlarla birlikte duvarı aşıldı. Yabancı takas oranı iyileşmeye gitti.

%40 duvarı aşıldı, borsada son 2 yılın rekoru kırıldı! Yabancı takas oranlarının yüzde kırk oranını aşmasıyla birlikte düşen grafik sonunda yönünü değiştirdi. Gerçekleşen bu yabancı yatırımlar sayesinde uzmanların Türkiye’nin kredi derecelendirme notunun artması ve gri listeden çıkarılması için hızlanma yaratacağı söyleniyor. 

En son 2013-2020 arasında yabancıların takas oranı %62-65 arasında bulunup rekor seviyeyi görmüştü.
 

Pandemi ve ekonomik durumlardan ötür bu oran daha sonra düşse de son zamanlarda artış gerçekleştiği görülüyor. Ortaya çıkan bu tabloda QNB Finansbank’ın piyasa değerlerinin son ayda 27 milyar dolar seviyelerinden 42 milyar dolara çıkması da etkili görülüyor.

Gri Liste Kararı Haziran’da Açıklanacak

Yabancı yatırımlarındaki artışın sağlanması Türkiye’nin gri listeden çıkması adına umut verici olacak. Yatırımların yükselmesi ile birlikte bu listeden çıkarılması uzmanlar tarafından da beklenen bir durum. 

28 Haziran’da FATF yetkilileri tarafından rapor sunulacak. Rapor sonrası Türkiye’nin gri listede kalması ya da çıkarılması kararı verilecek. 

borsada-son-2-yilin-rekoru-kirildi

Yabancı Yatırımcıların Bulunduğu Hisse Senetleri 

Hazırlanan rapora göre Batı Ege Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissesinde 10 gün boyunca yabancı yatırımların alım yaptığı görülüyor. 

Son sekiz gündür ise Gedik Yatırım Menkul Değerler ve Türkiye Sigorta şirketlerinde de alım emirleri artmış durumda. AG Anadolu Grubu holding Anonim Şirketi ve Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kapsamında ise 7 gündür yabancı yatırım alımı söz konusu. 

Investco Holding ve Mia Teknoloji hisselerinde ise 10 gündür yabancı yatırımların oranı düşmektedir. Takibinde Arena Bilgisayar, Akdeniz Yatırım Holding ve Astor Enerji hisselerinde yabancılar satış yaparak hisseleri elinden çıkarıyor. 

İLGİLİ HABERLER